fbpx

Heb ik een luchtreiniger nodig met een HEPA-filter H14 of H12?

StadlerForm Hepa Filters

Moet ik echt een H14 HEPA-filter kopen voor mijn luchtreiniger? Of is een H12 HEPA-filter goed genoeg? Als je jezelf deze vraag al hebt gesteld, lees dan verder!

Het verschil tussen de H12 en H14 HEPA-filter

In de afgelopen weken hebben veel klanten contact met ons opgenomen over de HEPA-filter niveau. Ze willen weten of ze een H14- of een H12 HEPA-filter nodig hebben voor hun luchtreiniger. H12 en H14 zijn verschillende gangbare filterniveaus voor luchtreinigers. Het getal beschrijft hoeveel deeltjes in het bereik van 0,1 tot 0,3 micron (eenmiljoenste meter) uit de lucht kunnen worden gefilterd. Dus op een H12-filter is het aantal 99,5%. Op een H14-filter is dat 99,995%. Zoals je kunt zien, filteren ze allebei meer dan 99%. Omdat het verschil erg klein is, is het natuurlijk moeilijk om echt te begrijpen hoeveel dit verschil is. Dus probeerden we het te visualiseren met een paar kleine steentjes.

Aan de linkerkant zie je het volledige aantal deeltjes. En nu kun je zien wat er overblijft nadat de deeltjes door het H12-filter (rechterkant bovenaan) of door het H14-filter (rechterkant onderaan) zijn gegaan. En zoals je kunt zien, is het verschil helemaal niet zo groot. Dus om even terug te komen op de vraag of je een luchtreiniger met lucht H14 filter moet aanschaffen. De luchtreiniger wisselt de lucht meerdere keren per uur tijdens continu bedrijf. (We raden een luchtverversing van 3 keer per uur aan voor normaal gebruik berekend volgens de AHAM-norm of een luchtverversing van 5 keer per uur voor zware luchtverontreiniging binnenshuis door deeltjes, gassen of geuren en voor mensen met allergieën). Bij een H14 HEPA-filter is het luchtvolume dat door het filter past kleiner dan bij een H12 HEPA-filter vanwege de filterdichtheid. Als de lucht maar één keer door het filter stroomt, is deze met het H14-filter schoner dan met een H12-filter. Een H12 heeft echter ook een vergelijkbare prestatie wanneer het apparaat permanent wordt gebruikt, omdat de lucht meerdere keren per uur wordt ververst. Daarom is het aantal gefilterde deeltjes niet het belangrijkste om rekening mee te houden bij de beslissing of je een HEPA H12- of een HEPA H14-filter nodig hebt. Veel belangrijker is het om een ​​luchtreiniger met een goed filter aan te schaffen en deze continu te gebruiken. Wat betekent: Zet je luchtreiniger aan, laat hem op een lager snelheidsniveau werken, maar 24/7. En je zult zeker profiteren van goede, frisse en gezonde lucht.

Vragen?

Als je vragen hebt over luchtreinigers, luchtreinigerfilters of over onderwerpen die te maken hebben met binnenlucht, neem dan telefonisch of via e-mail contact met ons op. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief om regelmatig op de hoogte te blijven van actuele onderwerpen op het gebied van binnenklimaat, ervaringsrapporten van onze producten of Stadler Form inzichten.